Oct 1, 2012

Just An Opinion

it can't be helped when sumone didn't get your point of view. myb the person just got blinded by her/his own overwhelmed feelings, so the -ve thinking took over it. but, yeah, whatever. it just can't be helped, even though your intention was actually being supportive in the first place. but too bad, the person didnt seem to see it as it suppossed to be. *sigh*

May 12, 2011

Sep 25, 2010

I Need You!

I GOT NO DIGITAL CAMERA now and it's so ironic I DON'T HAVE RAYA ALBUM  this year :(

btw achik, finally the big day is about to come. can't wait to attend your wedding even though the invitation card is yet to be received. it's so pleasure to be the maid of honour and i just love the fabric you gave me last time (alamak lum hantar jahit lg..hehe). wish you and him a happy marriage ever after k? you know, it's so fateful that you are the first f-famillian will get married and break 'the curse' (soo superstitious..hahaha). after this, it would be us (the single-ers among f-famillians) to struggle this bachelorhood afterwards. bak kata abang fitri semalam, "dah bakal hilang sorang lg anak dara". hahaha. k bye!

Oct 28, 2009

The Part-time Fishermen

weeks ago, i've unexpectedly decided to join my sis in law - k anum, n her younger brother - azrin, to become a part-time fisherman. believe it onot, kak ipar saye ni memang gila mancing akibat terpengaruh ngan abang saye yg memang ske mancing gak. xsangka kan? diorg ni if ada masa free jer mesti g mancing sama2. kadang dpt ikan, kadang x. tgk luck la. penah gak diorg berjaya naikkan kerapu, siakap, tanda, n so on. uuu saye mg ske makan ikan2 mancing ni. fresh n sedap! so it happend that saye haritu agak buhsan n xtau nak watpe. so bila dengar jer diorg nak g mancing so terus excited nak ikut. bole gak rasa experience mancing ni camne n nak paham nape org cakap mancing ni best sgt. org ckp belum cuba belum tahu so that's y i tried.

so haritu kitorg dengan penuh semangat naik kete dr skudai, tido rumah family k. anum kat felda lok heng kota tinggi and the next day konon2 nak g pagi2 buta la. last2 end up g kat tghari gak. hihi. biasala org2 muda ni kan. masa sampai kat jeti tu, excited lak tgk muara sungai tu n doa2 moga dpt byk ikan nnt. kitorg mancing kat rumah rakit kat tgh2 sungai tu n ofkos kene naik boat utk sampai ke sana. cuak gak duk pk camne la keadaan rumah rakit tu nnt, ok ke x. huhu. then, bila sampai jer rumah rakit tu mg bersyukur la sbb tempat dia agak ok siap ada tv, air bersih n tempat solat. cam rumah lak. bezanya duk atas air.



view dari jeti. air tgh surut, nice~



on the boat~



azrin n the boat driver



ni dia rumah rakit itu. looks nice~



rupanya diorg ternak ikan n udang kat cni



oh udang! tgh watpe tu? hihi~



pekerja bg makan ikan kat ikan..?



ni dia muka2 nelayan part time tgh siap2 nak mancing :p



cara nak pasang joran? saye pun xreti sgt sebnarnya. hihi maaf ye~



so sbb xtahu, saye belajar dr k anum cara nak pasang tali tasi, lading, mata kail n all..



fishing time. umpan adalah udang n ruat2. *tips: kene byk bersabar n xleh langkah joran. huhuh..



oh ikan, makan la umpanku yg xseberapa ini!



ha dpt pun. time ni dia mancing kat tmpt blakang dia tu jer. best kan?



weee~ siakap merah..



ok dpt lagi, ikan tanda. k anum tgh excitedkan utk adik dia tp adik dia tgh menggigil time tu sbb ikan tu rentap kuat sgt. nsb baik xbawa lari joran. hihi~



maafkan kami yer Encek Tanda, dah takdir kamu harini jadi lauk kami. huhuh..



amboi azrin, asek2 kamoo jer yg dpt. xaciiiii!! saye pun mau :(



ni tangkapan so far..



akhirnya, dapat gak sekor anak siakap putih. blasah la, janji dpt. hihi. *eh, saye xberlakon tau. tu betul2 dpt. ^^'



comelnyee ikan sayeee..



ok dpt ikan kecik2 jer tp puas hati. blk rumah masak asam pedas. nyum2! :) :)



mission completed! act nak duk lama2 lg tp sbb ada hal n plus if air surut sgt xleh ke jeti. so bye2 rumah rakit..



ok dah xjd nelayan part-time dah. ni tuan tumah rakit belanja makan mee goreng n kuih raya. mg rezeki kami haritu. alhamdulillah, blk ngn perut kenyang. :)


so itulah kisah menjadi nelayan part-time kami. best gak sekali-skala dpt rasa experience camni. really love the feeling of being in the nature and all. asek2 ngadap notbuk jer hari2, borink gak. huhuh. act perasaan dpt ikan tu la yg plg best. n sbb nak sgt dpt ikan, so xsedar masa berlalu. bila xdpt rasa nak tunggu lg n tunggu lg sampai dpt so that xde la boring pun. insyaAllah if ada masa free nnt, bole la join diorg lg. time ni act terigin sangat nak naikkan kerapu tp xde rezeki lak. k anum la lg kesian xdpt dpt ikan langsung haritu. padahal dia yg plg excited nk mancing on that day. tp xela,  cuba lagi yer k anum. myb next time mana tahu kot2 ada rezeki ke. hehe. k lah, berakhir suda cerita menjadi nelayan part-time saye. next time, at unknown time saye update lg blog k? ^^'

Sep 25, 2009

Raya '09

just got back dari beraya kat kampung. huhu, xpuas lg raya kat sana so srang mood raya still ada. terpaksa blk awal ke jb sebab kak ipar saye dah start keje esok. xpelah, nak wat camana kan. nanti raya haji maybe nak beraya sana lagi, insyaAllah. so, how's your raya, best x? hopefully semua dapat beraya dengan penuh kesyukuran dan kegembiraan di samping keluarga tersayang. saye tahun ni alhamdulillah dapat beraya dengan family dan sedara mara kat kampung. dah setahun lebih bermastautin kat jb ni tetibe masa balik beraya rasa rindu sangat kat kampung halaman tempat saye membesar dulu2. rindu masakan org terengganu, rindu nak mandi air telaga yang fresh kat umah tokwan, rindu nak tido atas katil yg ada kelambu, rindu nak dengar bunyi ayam berkokok pagi2 buta. huhu tu pun nak rindu kan? dan lain2 lah. saye ni dulu budak kampung jer. mandi sungai, lastik burung, teman tokwan g menoreh getah, gi kebun pastu kene kejar anjing, panjat pokok orang, semua tu perkara biasa masa dulu. heheh. but for me that was one of the most precious moments in my life. xsemua bertuah dapat rasa pengalaman hidup kat kampung, kan? ^^'

so, berbalik pada raya. raya pertama tahun ni saye beraya kat rumah aki (atuk saye seblah mak) di kg. losong, k. trg dan raya kedua pula di kg chalok, setiu iaitu rumah tokwan (nenek seblah arwah abah). tahun depan raya pertama insyaAllah raya kat rumah tokwan pula. biasanya akan gilir2 setiap tahun. this year agak seronok dan lain sebab dah tambah sorang ahli keluarga baru yakni kak ipar saye - kak anum. masa balik sana alhamdulillah she did enjoy the journey and raya with us. memang dia teruja habis la sebab first time dapat beraya jauh2. kak ipar saye ni org johor, duk pun kat johor. dulu dia salu cakap teringin nak drive balik raya jauh2 sambil dengar lagu raya sebab nak menghayati lagi suasana raya tu. hehe. srang dia dah rasa and it didn't disappoint her. masa on the way tu macam2 la tempat kitorg singgah, tu yang lama nak sampai rumah. bab2 makan pun dia memang enjoy habis juga sebab dia memang kaki makan lagi2 masakan org terengganu ni dia memang suka. masa raya tu memang macam2 la ada - nasi tomato, nasi minyak, nasi dagang, laksa johor, ketupat nasi, ketupat palas, tapai, rendang, lemang, nasi buli ? , ayam bbq. kiranya raya 2 3 hari tu kitorg memang asek makan jer sampai bole cover balik lemak2 yang turun masa bulan puasa sebulan tu. huhuhu. xpelah, raya setahun sekali jer kan. lepas ni susah dah nak makan masakan raya ni. sambil2 raya tu sempat la juga kitorg posing2 amik gambar untuk wat kenangan. k jom tgk. :)



pagi raya berlatarbelakangkan masjid kristal selepas solat sunat raya aidilfitri. masjid kristal adalah masjid yg plg dekat ngan rumah aki saye. depan rumah jer, caye x? ni sempat posing jap wif kak anum. :)


ni suasana raya kat rumah aki saye. memang ramai anak cucu dia sampai xmuat rumah. huhu..


aki saye masa sesi bersalam-salaman seisi keluarga. lepas ni turn saye pula. sila abaikan kualiti gambar. -_-'


cousin saye rifki tengah kira duit raya, padahal ni baru kul 10 pagi raya dah sebuk kira. teringat zaman budak2 dulu, jeles2. -_-'


mak saye nampak muda kan? ^^


shahmi, my onother lil cousin. dia ni pantang nampak camera jer terus posing ala2 artis. comel geram nak cubit2 jer..


bila gaya diorg camni memang xlain dan xbukan mesti tgh layan cite ultraman xigt dunia. remote tv/astro kat rumah aki if diorg balik ofcos diorg akan konker 24hrs. so, layankan jer la. ^^'

wif kak anum again. :)


makcik2 saye.. ^^'


my family - abg saye, kak anum, saye, n mak saye. act ada kakak saye sorang lagi, tapi dia beraya kat rumah tokwan saye time ni. theme of this year - purple. :)


ni tgh kalut nak posing ramai2. lama gak nak susun2 rakyat jelata ni, lagi2 bila ada ramai budak2 yg belum skolah ni. ^^'


ha ni dia gambar semua family seblah mak saye. mak saye ada 12 adik beradik, ni pun ada 2 family lagi yang xbalik. sepupu saye sekarang jumlahnya adalah: 11+3+1+4+2+1+1+2+3+2=30. ok 27 xtermasuk siblings saye dan juga xtermasuk yg coming soon. ramai kan? memang if semua balik alamatnya xmuat la rumah atuk saye ni. memang meriah. :)

raya tahun depan? huhu saye pun xtahu camane lagi. harap2 umur panjang dan akan lebih bermakna dari tahun ini. insyaAllah. :)

again, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR BATIN. :)

Sep 18, 2009

Almond London

..but made in desa skudai. how's that? ^^'

k at last, selepas beberapa siri kejadian yang agak menghalang, akhirnya berjaya juga saye membuat almond london. dah lama niat nak buat sejak jobless-myb-not dlu, ni baru ada kesempatan. huhu. ermh, tetibe wonder lak nape ada london dalam nama biskut ni. ada sape2 bole story tak kat saye pasal sejarah almond london? hehe. ok nape almond london n nape sampai nak tahu sejarah biskut ni? sebab saye mmg ske sangat biskut ni - my feveret~ if datang beraya rumah orang, mesti cari almond london dulu. disebabkan terlalu suke so saye blaja buat biskut ni sendiri instead of beli yang dah siap or asek makan kat rumah orang jer. huhu. saje la kan nak try2. lagipun cambest jer buat biskut raya ni. just love the feeling of moulding the dough, happy jer rasa. actually tahun lepas dah buat skali dengan bantuan cik aishii yg baik hati jasamu dikenang then tahun ni rasa nak buat lagi..

so di sini saye ingin berkongsi dgn anda yang berminat cara utk membuat almond london memandangkan ramai kenalan dan sedara mara saye selalu bermasalah bila buat biskut ni esp time nak curah ceklat kat atas tu. saye pun sebnarnya xdela pakar membuat biskut raya pun, just feeling like sharing. saye start blajar buat biskut ni masa diploma dlu, belajar dari makcik. if xde dia agaknya memang xpandai la saye nak buat biskut nih. huhu. sebnarnya nak kata susah tu xdela sangat, just kene tahu cara dan masa nak buat tu kene sabar sket sbb proses dia agak memerlukan ketelitian. ^^'

ok jom mula. firstly, lets take a look what do we need before making this cookie.

bahan utama: (estimate dlm 150 biji)
250 g mentega
150 g gula aising
2 kuning telur
2 camca teh esen vanilla
500 g tepung gandum*
2 camca teh emplex*(*disatukan dan diayak)
670 g badam berkulit, digoreng atau dibakar hingga kuning keemasan, toskan atas paper towel

bahan lain:
600 g coklat masakkan (if nak sedap guna coklat masakan jenama van houton or hershey's)
1 camca besar lemak sayur (dough softener)
badam cincang secukupnya
paper cup saiz kecil warna hitam

ni antara bahan2 yg diperlukan. xbyk pun kan? ^^'


sape yg xtau emplex tu camne, ini la dia figurenya. tahun lps punya la cari satu giant ngn cik aishii xjumpa2, siap tya2 org sorg pun xkenal. tahun ni bersepah2 la pula. -_-'


ini pula lemak sayur a.k.a dough softtener yer bagi sape2 yg xpenah dengar. dlu saye pun xkenal. huhu. ni guna masa nak cairkan coklat utk senang dicurah ke atas biskut, senang beku dan coklat akan nampak cantik berkilat. cambest kan?

cara membuat:
1. campurkan mentega dan gula aising, kacau hingga sebati, then masukkan kuning telur dan esen vanilla. pukul bahan2 tersebut hingga berkrim.


ni time mula2 masukkan bahan iaitu mentega n gula aising, pukul pakai tangan pun bole jer..

2. masukkan tepung gandum (if nak sedap, ayak dlu) sikit2 sampai adunan menjadi doh yang lembut. tutup doh kejap ngan tuala or tisu lembap. then ambil sikit doh, kurang lebih 3/4 camca teh then salutkan doh tadi pada sebiji badam. buat sampai habis.


ni lps sme bahan dah campur n doh tersebut akan jadi camni. kene pandai agak la nak sampai lembut tahap mana. if doh tu dah xlekit kat tgn means dah ok la tu. if stil melekit, adjust lg dgn menambah tepung gandum. if terkeras still bole campur margerin or telur kuning. (ni cara saye la)


ni lepas dah siap balut badam dgn doh tu. so akan jd camni. now, it's baking time!

3. bakar dalam oven pada suhu 150C selama 10 - 12 minit atau lebih sehingga yakin masak. sejukkan.
4. cairkan coklat secara double boiler. bila coklat cair, masukkan lemak sayur dan kacau rata.


ni cara nk boil coklat. amaran: jgn sesekali boil coklat directly atas api, nnt coklat tu rosak. kene guna 2 periuk di mana yg bawah tu isi air n yg atas baru isi coklat, then letak periuk yg ada coklat tu kat atas periuk yg ada air tu. baru panaskan coklat sampai cair. bila dah cair letak lemak sayur sesedap oren.

5. ambil biskut yang telah dibakar tadi, masukkan dalam paper cup dan sudukan coklat masakkan hingga memenuhi biskut. tabur sikit badam cincang then susun rapat2 untuk jadikan biskut tu bujur bila coklat tu beku nnt.


gunakan sudu bersaiz kecil if nak senang utk curahkan coklat atas biskut, then tabur alomond cincang. masa ni merupakan prosedur yang agak menguji kesabaran. so sila bersabar yer. ^^'

6. biar coklat betul2 beku, baru simpan dalam bekas kedap udara….ok da siap pun, yay!!!! :)


ni la almond london saye. patut panggil almond desa skudai kan?


close up. alhamdulillah, ada gak rupa almond london. huhu.. 

*tips: if nak buat mana2 biskut or masak makanan apa skali pun, jgn terlalu ikut sangat sukatan yg diberi tu bulat2 k? sbb kdg2 bahan yg digunakan tu xsama kepadatan, kualiti, brand, dan sebagainya. so kdg2 kene agak2 sendiri gak ikut kesesuaian. use your instinct. :)

ok, diharap dengan penerangan saye ini, sedikit sebanyak bole membantu sape2 yg berminat nak buat biskut ni. if xsempat tahun ni, myb tahun depan harap2 page ni still ada utk dirujuk balik oleh anda. hehe. dan if sempat, nnt saye try post cara nak wat tart nenas gulung pula, tp xjanji la sbb masa dah xbanyak tinggal. huhu. but i'll try. sharing is caring, right? btw, hepy trying! ^^'v

and kpd sape2 yang nak rasa almond london saye yg xseberapa ni, jemput la datang beraya ke rumah saye sebelum habis dimakan oleh mak saye, ok? ^^'

last but not least..dear readers, di kesempatan ni saye nak ucapkan kpd semua SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN. if saye ada buat salah secara tersirat mahupun tersurat, maaf dipinta. sesungguhnya yang baik hanya datang dari Allah, yang buruk hanya datang dari diri saye sendiri. saye hanyalah insan biasa..

k take care evryone, have fun this raya!! :) :)

Sep 9, 2009

Just A Dunno-What-To-Post Entry



I'LL GO CRAZY IF I DON'T GO CRAZY.....? it obiyesly means, I'M CRAZY!!! +_+'


will u go crazy if sumthing like this happens to ur stuffs? -_-'


or, will u go crazy if ur kitty cat is innocently behaving like, there-is-nowhere-else-to-sit?? (_ _)'


..but i won't go crazy yet. just had a little thought about it, after listening a song by U2 with that title. hu hu. anyway, suddenly i feel like posting an entry but i don't have any particular topic to bring up but even so, i don't wanna waste the enthusiasm i'm having now or else this blog will be left un-updated again. ^^'

k tomorrow i will have a personality test which is i have no idea what is it all about and the next day i will have an interview session. it's scary because this is my first time getting an interview. wish me luck k? i know the chance is not that promising but who knows if it's destined to be mine. :)

huhu manaku letak pensel n pemadam nih?? dah lama xguna  -_-'